Magyarország Kormánya

Építési és Közlekedési Minisztérium

Beruházási portál

Projektek

Környezetvédelmi előkészítő tevékenységek Budapest-Varsó/Bécs nagysebességű vasút (NSV) magyar szakaszára, összhangban az osztrák repülőtéri fejlesztéssel

A környezetvédelmi előkészítő tevékenységek elvégzésének célja többek között Budapest – Varsó nagysebességű vasútvonal részletes Megvalósíthatósági Tanulmányában azonosított nyomvonalra és érintett területeire vonatkozó környezeti vizsgálatok és elemzések elvégzése – a feltárt kockázatok (domborzat, környezeti, természetvédelmi szempontból érzékeny helyszínek érintettsége) csökkentése érdekében -, valamint a feladatok teljesítésének végeredményeként a V4 NSV magyarországi szakaszára vonatkozó környezetvédelmi engedély megszerzése.

Támogatási Szerződésre vonatkozó adatok:

A kedvezményezett neve: NIF Zrt.   (A 362/2022. (IX. 19.) Korm. rendelet szerint a NIF Zrt. feladatait jogutódként az Építési és Közlekedési Minisztérium vette át.)

A projekt címe: Környezetvédelmi előkészítő tevékenységek Budapest-Varsó/Bécs nagysebességű vasút (NSV) magyar szakaszára, összhangban az osztrák repülőtéri fejlesztéssel

A szerződött támogatás összege: bruttó 2,9 Milliárd Ft

A támogatás mértéke: CEF kohéziós támogatás (85 %), Hazai forrás (15%)

A projekt tervezett befejezése: 2024. december

A projekt azonosító száma: 2020-HU-TMC-0092-S

Adatok
Projekt típusa Vasút
Kialakítás típusa Új nyomvonal
Új nyomvonal 320.000 méter
Érintett megyék Budapest megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Komárom-Esztergom megye, Pest megye
Érintett települések Budapest, Győr, Hegyeshalom, Rajka, Székesfehérvár
A projektben részt vett tervező(k) TRENECON-VIKÖTI konzorcium (vezetője a TRENECON Tanácsadó és Tervező Kft., tagja a VIKÖTI Mérnök iroda Kft.)
Fázis Előkészítés
Megvalósíthatósági tanulmánnyal rendelkezik.
Az előkészítés nettó összege 1 890 000 000 Ft
Forrás A beruházás uniós és hazai forrás felhasználásával, a CEF (Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz) támogatásával valósul meg.
2022.10.13