Magyarország Kormánya

Építési és Közlekedési Minisztérium

Beruházási portál

Projektek

Eger Megyei Jogú Város vasútállomás intermodális átszállókapcsolatainak fejlesztése és P+R parkolók kialakítása

 

Eger város és környezete számára a helyközi busz- és vasúti közlekedés kiemelt fontosságú.  A tervezett fejlesztés megvalósításának általános célja a közösségi közlekedés színvonalának javítása, az igényeknek megfelelő, megbízható szolgáltatás biztosítása, a jelenlegi utazási részarányok megőrzése, hosszabb távon a tömegközlekedés arányának lehetőség szerinti növelése, átszálló és módváltó csomópontok létrehozása, a korszerű és hatékony hálózati átjárhatóság erősítése érdekében.

A fejlesztés közvetlen célja egyrészt a jelenlegi túlzsúfolt egri autóbuszpályaudvaron tapasztalható rendezetlen helyzet javítása, másrészt a helyi, a helyközi autóbuszos, és a vasúti közlekedés együttműködésének elősegítése, egy új intermodális csomópont létrehozásával.

 

Adatok
Projekt típusa Intermodális csomópont
Kialakítás típusa Vasút
Egyéb
Új P+R parkolók száma
Úthálózat
Közúti csomópontok
Helyi közlekedés
Helyközi közlekedés
Kerékpár hálózat
Gyalogos hálózat
Akadálymentesítés
Közúti csomópontok Az IMCS közúthálózatba kapcsolása a Vasút utca – Állomás tér csomópontban kerül megvalósításra, az eljutási idők optimalizálásával. A buszok hatékony útvonalvezetéséhez közúti kapcsolatok kerülnek kialakításra, melyek érintik a Deák F. u-Hadnagy u., Vasút u. 25. sz. főút (Mátyás király út) egyes szakaszait.
Új P+R parkolók száma 107 darab
Vasút Megvalósul az utasforgalmi terek (peronok, gyalogos utak, állomásépület) korszerűsítése, akadálymentesítése, esztétikus kialakítása.
Helyi közlekedés Az IMCS területén legalább 1 helyi autóbusz indítóhely kialakítása.
Helyközi közlekedés A vasútállomás térségében 10 helyközi autóbusz indítóhely, 3 leszállóhely valamint 11 db tároló állás kialakítása. A meglévő autóbusz pályaudvar fejlesztése során minimum 4db helyközi érkező állás, 4 db csuklós és 6 db szóló induló állás, valamint 4db helyi átmenő megálló vagy végállomás létesül. A meglévő autóbusz pályaudvar valamint az újonnan létesítendő autóbusz decentrum területén egyaránt forgalomtechnikai beavatkozások valósulnak meg, a gyalogosforgalom biztonságosabbá, átláthatóbbá tétele és a buszok mozgásának racionalizálása érdekében.
Kerékpár hálózat Kerékpárút építése minimálisan 500 fm hosszon, a meglévő hálózathoz kapcsolódóan.
Gyalogos hálózat Gyalogos kapcsolatok kialakítása az intermodális csomópont megközelíthetősége érdekében. A meglévő Barkóczy utcai autóbusz pályaudvar területén megvalósul a gyalogosforgalom szabályozása, az induló és érkezőállások biztonságos megközelíthetősége érdekében.
Akadálymentesítés A kialakítandó épületeknél alapvető cél a teljes akadálymentesség biztosítása az ügyfélforgalom lebonyolítására is alkalmas területeken. A parkolóban a mozgáskorlátozottak részére parkolóhelyek létesülnek, a szükséges előírásoknak megfelelően.
Érintett megyék Heves megye
Érintett települések Eger
A projektben részt vett tervező(k) TRENECON Tanácsadó és Tervező Kft.
Fázis Előkészítés
Megvalósíthatósági tanulmánnyal rendelkezik.
Engedélyezési tervvel rendelkezik.
Építési engedéllyel rendelkezik.
Tenderdokumentációval rendelkezik.
Az előkészítés nettó összege 257 000 000 Ft
Forrás A beruházást a magyar állam finanszírozza.
2022.05.26