Magyarország Kormánya

Építési és Közlekedési Minisztérium

Beruházási portál

Projektek

Dunakeszi vasúti rakodó terminál létrehozásának előkészítése

Megvalósíthatósági Tanulmány készítése

Megtervezésre váró műszaki tartalom (ellátandó főbb tervezési feladatok):

* Az egyes - megközelítőleg 3 vkm hosszú, egybefüggő - országos közforgalmú vasúti vonalszakasz átépítésének (beleértve Dunakeszi-Gyártelep megállóhelyet, a villamosított vontatóvágányt és az ipari park szomszédságában vasúti rakodó kialakítását) megtervezése.

* Kapcsolódó vasúti létesítmények kiépítése, érintett közművek kiváltása.

* Dunakeszi-Gyártelep fordítóállomás létesítése, a Sólyom utcai aluljáró fejlesztésével együtt.

* Két vágányon rakodásra alkalmas, 2 db, legalább 10 m x 750 m méretű rakodóterület kialakítása.

* Vasúti rakodó, valamint a már üzemelő, illetve hozzá kapcsolódó ipari létesítmények közúti megközelítésének tervezése.

* A projekttel érintett vágányok közötti, a tervezési folyamat során meghatározandó számú kitérő/vágánykapcsolat megtervezése.

* Az új Dunakeszi-Gyártelep megállóhelyen sk+55 peronmagasság kialakítása, akadálymentesítés kiépítése, az utasforgalmi létesítmények fejlesztése, illetve az utastájékoztatás kiépítése is a tervezési feladat része.

* Az állomási biztosítóberendezési (D55 típusú) és távközlési rendszer átalakításának tervezése, mindez Dunakeszi állomásról távkezelt üzemmód figyelembevételével tervezendő módon (ELPULT rendszernek megfelelő, azzal egyenértékű távkezelést, illetve távvezérlést megvalósító berendezés telepítése szükséges).

* A rakodó terminál biztosítóberendezési kialakítása a terminál vágányhálózata, üzemeltetője, belső vasútüzeme alapján tervezendő, úgy, hogy a vonatvágányutas biztosítóberendezés tervezése esetén legalább a D55, tolatóvágányutas biztosítóberendezés tervezése esetén legalább a D70 biztosítóberendezés funkcionalitásának megfelelő, azzal egyenértékű berendezés tervezése szükséges. Fentieken túl Dunakeszi-Gyártelep és a rakodóhely között utolérés- és ellenmenetkizáró berendezés telepítését kell figyelembe venni.

* A projekt kapcsán érintett műtárgyak (építésének, átépítésének, bontásának) tervezése, illetve a kapcsolódó útátjáró(k) (építésének, átépítésének) tervezése.

Adatok
Projekt azonosító száma ÉKM TFF/46/1(2022).
Projekt típusa Vasút
Projekt konstrukció Tervezés
Kialakítás típusa Felújítás két vágány
Felújítás két vágány 3000 méter
Érintett megyék Pest megye
Érintett települések Dunakeszi
Fázis Előkészítés
Kedvezményezett neve Építési és Közlekedési Minisztérium
Támogatás összege 1 980 000 000 Ft
Támogatás intenzitása 100%
A projekt tervezett/tényleges befejezési dátuma 2025. 12. 31.
Tervezési befejezési határidő 2025. 12. 31.
Forrás A beruházást a magyar állam finanszírozza.
2024.07.10