Magyarország Kormánya

Építési és Közlekedési Minisztérium

Beruházási portál

Projektek

Nyíregyháza megyei jogú város vasútállomás intermodális átszállókapcsolatainak fejlesztése és P+R parkolók kialakítása a megyeszékhely vasúti elővárosi körzetében I. ütem

A tervezett projekt eredményeként a közlekedési infrastruktúrák egy helyre, az állomási előtérre kerülnek átszervezésre, a jelenlegi P+R parkoló és a Posta épület helyére. Az autóbusz pályaudvar állomáshoz közelebb kerül kialakításra, a vasútállomási aluljáró feljáratának korszerűsítésével (mozgólépcső, akadálymentes lift), a MÁV pénztári blokk autóbusz pénztárakkal való kibővítésével új korszerű komplex utas csarnok (Terminál Épület) kerül kialakításra.

Felvételi épületben 3 szinten mintegy 5.500 m2 területen a vasúti és buszos utasforgalmi és üzemi funkcióin kívül az utazáshoz, átszálláshoz kapcsolódó kereskedelmi és közszolgáltatási funkciók is kialakításra kerülnek, mint például postahivatal.

Az épület alatt mélygarázsi P+R parkolók kerülnek kialakításra, melyek akadálymentesített aluljárón keresztül kapcsolódnak a peronokkal.

Az IMCS közúti megközelíthetősége a Nagykörútról, valamint az Arany János utca felől egyaránt lehetséges lesz. Jelentős változásként az Nagykörút 2x2 forgalmi sávos útja új nyomvonalvezetéssel a belváros irányába elhúzásra kerül, nagyobb teret adva ezzel az állomási előtérnek és az új autóbusz pályaudvarnak.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap terhére valósul meg.

A kedvezményezett neve: NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő zártkörűen működő Részvénytársaság

A projekt címe: Nyíregyháza Megyei Jogú Város vasútállomás intermodális átszállókapcsolatainak fejlesztése és P+R parkolók kialakítása a megyeszékhely vasúti elővárosi körzetében I. ütem
A szerződött támogatás összege: 740 000 000 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100 %
A projekt befejezési dátuma: 2022.09.15.
A projekt azonosító száma: IKOP-3.2.0-15-2017-00022

Adatok
Projekt típusa Intermodális csomópont
Kialakítás típusa Vasút
Egyéb
Új P+R parkolók száma
Úthálózat
Közúti csomópontok
Helyi közlekedés
Helyközi közlekedés
B+R parkolók
Gyalogos hálózat
Akadálymentesítés
Úthálózat 1300 méter
Közúti csomópontok Az autóbusz pályaudvar közúthálózatba kapcsolása a Petőfi Sándor utca – Kiss Ernő utca csomópontban kerül kialakításra. A csomópont jelenleg is meglévő szabályozási módja megmarad, de a fázistervek igazodnak majd az autóbuszok előnyben részesítésének biztosításához. A Nagykörút új, elhúzott nyomvonalhoz igazodva az Állomás tér – Arany János utca jelzőlámpás csomópontja keleti irányba eltolódik, és egy új csomópont épül szintén jelzőlámpás szabályozással.
Új P+R parkolók száma 219 darab
Vasút A "B", "C" és "D" peronok SK+55 szintre megemelésre és akadálymentesítésre kerülnek
Helyi közlekedés Az újonnan tervezendő új nyomvonalvezetésű 2x2 sávos úton, az állomás előtti területen egyik irányban 2 db, a másik irányban 3db helyi autóbusz fogadására alkalmas megállóhely kialakítása tervezett.
Helyközi közlekedés A meglévő helyi- és helyközi autóbusz pályaudvar egy helyre integrálódik. Az intermodális csomópontban kialakítandó autóbusz pályaudvaron összesen 24 álláshely kerül kialakításra. A jelenlegi autóbusz-pályaudvaron 24 férőhellyel rendelkező hosszú idejű tárolóhely kerül kialakítása.
B+R parkolók Az állomási előtéren 130db kerékpár tárolására alkalmas B+R tároló kerül kialakításra. darab
Gyalogos hálózat Az átalakított Terminál épület megtartja a jelenlegi fő utas áramlási tengelyt „Arany János u.-utas csarnok-meglévő aluljáró tengelyt”, ugyanakkor kibővül az épület északi szárnya felöl tervezett új autóbusz pályaudvar felé. Az állomási előtér és a meglévő gyalogos aluljáró akadálymentesen kerül kialakításra és az épület alatt továbbvezetésre kerül a tér alatti új mélygarázs felé, valamint az új feljáraton az átalakított utas csarnok térbe.
Akadálymentesítés Az építmények és környezetük teljes körű akadálymentesítéssel kerülnek kialakításra.
Érintett megyék Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Érintett települések Nyíregyháza
A projektben részt vett tervező(k) UTIBER Közúti Beruházó Kft.
Fázis Előkészítés
Megvalósíthatósági tanulmánnyal rendelkezik.
Az előkészítés nettó összege 740 Ft
Forrás A beruházást az Európai Unió és a magyar állam támogatja.
2022.01.05