Már csak egy szakasz hiányzik ahhoz, hogy négysávos összeköttetés jöjjön létre az M5 autópálya és Békéscsaba között. Az M44 gyorsforgalmi út jelenleg kivitelezés alatt álló, 33,6 km hosszú Kecskemét - Szentkirály közötti rész megvalósítása ütemezetten történik.

A fejlesztés az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában hazai forrásból valósul meg, melynek kivitelezését a Hódút Építő Kft. végzi.

A beruházás első ütemét tervezetten 2025 első felében adják át a közlekedőknek. Jövőre elkészül az M44 gyorsforgalmi út 5 sz. főút (Kecskemét) és Szentkirály közötti 32,2 km-es szakasza, amit bekötnek az 5 sz. főútba és Békéscsaba irányából az M5 autópályába is.

A fejlesztés most induló második üteme az M44 gyorsforgalmi út M5 autópályával alkotott csomópontjának teljes átépítését jelenti. A várható befejezés itt 2027. első fele.

Az autópálya közelében végzett munkafolyamatok és a közlekedők biztonsága érdekében korlátozni kell a forgalmat az M5 autópálya és az 5. sz. főút találkozásában, valamint le kell zárni a 74 sz. csomópont le-és felhajtó ágait.

Ennek értelmében:

  • október 10-től nem lehet majd lehajtani az M5 autópálya bal oldalán Röszke felől a 74. sz. csomópontban
  • október 14-től sem fel- sem lehajtani nem lehet az M5 autópálya jobb oldalán Budapest irányából a 74. sz. csomópontban. Így a Budapest felől közlekedők Kecskemétre a 81. sz. (Kecskemét Északi elkerülő) csomópontban, a Lajosmizsére utazók pedig a 67. sz. csomópontban tudnak lehajtani.

Az 5. sz. főút Lajosmizse-Kecskemét irány és az 5.sz. főút Kecskemét – M5 autópálya Budapest irány továbbra is folyamatosan használható lesz, ideiglenes forgalomkorlátozásokkal.

  1. október 15-től az M5 autópálya 74. sz. csomópontjában a fenti lezárások után csak a Kecskemétről Budapest irányába lesz lehetséges a felhajtás, a többi irány előreláthatólag 2026. év őszéig lezárásra kerül.

A csomópont építése kapcsán, folyamatos tájékoztatás mellett további ideiglenes forgalomkorlátozásokra lehet számítani.

A türelmüket és együttműködésüket előre is köszönjük!

2024.10.10.