Nyul Zoltán az egri rendőr-főkapitányság és a füzesabonyi rendőrkapitányság korszerűsítésének projektzáró sajtótájékoztatóján azt mondta: az elmúlt évek kiemelten ráirányították a figyelmet arra, hogy az energiával hangsúlyosan kell foglalkozni, fontos, hogy "az ideális üzemeltetés irányába vigyük el az épületeinket".

Hozzátette: a beruházás során - amely a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) pályázatán nyert, 810 millió forintos támogatásból valósult meg - alapvető cél volt a munkakörülmények javítása. A beruházások során kiegyensúlyozottan kell érvényesülnie a funkcionális, gazdaságossági, üzemeltethetőségi, illetve esztétikai szempontoknak - mondta a helyettes államtitkár.

Kiemelte: országszerte több száz energiahatékonysági projekt fejeződik be, gyakorlatilag teljeskörűen, jelentős megtakarítást hozva az üzemeltetési költségekben.

Szólt arról, hogy az elmúlt egy évben két ágazati szabályozás is előrehaladt. Az egyik az állami beruházások rendjéről szóló törvény, amely november 8-tól már hatályos, a másik pedig a magyar építészetről szóló törvény, amelyet decemberben elfogadhatnak. Mindkét törvény "hosszú évtizedekre szabhat reményeink szerint pozitív irányt ezen a területen" - fogalmazott Nyul Zoltán.

Pajtók Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: mindegyik, de különösen a két utolsó európai uniós költségvetési ciklusban a kormány a hosszú távú gondolkodás jegyében stratégiai célként kezeli az energiamegtakarítás, a környezettudatosság, a klímavédelem kérdését.

Az új nemzeti energiastratégia legfontosabb célkitűzése az energiaszuverenitás és az energiabiztonság erősítése, emellett a rezsicsökkentés eredményeinek fenntartása, az energiatermelés dekarbonizációja - közölte.

Az egri és a füzesabonyi rendőrségi épületek korszerűsítéséről elmondta, a fejlesztéseknek köszönhetően az ott dolgozók korszerűbb körülmények között végezhetik munkájukat.

Kovács Erika vármegyei főkapitány-helyettes hangsúlyozta: a felújítást úgy kellett koordinálni, hogy a rendőri munkát ne hátráltassa és a vállalkozói érdekkel se legyen ellentétes.

Szólt arról is, hogy a hevesi rendőrkapitányság épületére vonatkozó energiahatékonysági terv elkészült, így reményeik szerint a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program következő helyszíne a vármegyében annak a rendőrkapitányságnak az épülete lesz.

2023. december 7. 15:47