Az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásának köszönhetően 4,6 km hosszú 22,50 m koronaszélességű, 2x2 forgalmi sávos leállósáv nélküli autóút valósult meg, két híddal. A beruházás a szakasz elején keresztezi a Peitsik-eret, illetve a Szentkirály-Tiszakécske összekötő utat. A keresztezésnél egy komplex és tágas pihenővel kombinált külön szintű csomópont valósult meg közel 75 méter hosszú kétnyílású felüljáróval. Az új pihenőhely a magyar mélyépítés nemzetközileg is elismert szakemberéről, a 2016-ban elhunyt Mosonyi Lászlóról kapta nevét. A beruházáshoz számos további fejlesztés is kapcsolódott abból a célból, hogy a közlekedők a már felújított útszakaszokon érjék el az M44-es gyorsforgalmi útról

Kecskemét térségét. Ezek az alábbiak:

  • 2022 nyarán valósult meg a 44 sz. főút felújítása a „repülős körforgalom” és a Fekete Gólya Étterem között 3,4 km hosszban, egy balra sávos csomóponttal együtt.
  • 2023. szeptemberében a „repülős” körforgalom kapacitása egy úgynevezett bypass ággal bővült, mely egy új összekötő ágként funkcionál a 44 sz. főút és a reptérre vezető út között.
  • 12,7 km-es hosszban a 44 sz. főúti csomópont és az épülő M44 gyorsforgalmi út közötti összekötő utak felújítása is elkészült, párhuzamos kerékpárúttal. A 44 sz. főút kereszteződése átépült, egy új kétsávos turbó körforgalmú csomópont jött létre,kerékpáros aluljáróval, melyet 2023 decemberében vehettek birtokba a közlekedők.
  • Szintén e beruházás keretében a tavalyi év végén került átadásra a Szentkirály elkerülő szakasz is. (2,9 km)

Az M44 Szentkirály - Lakitelek szakasz kivitelezését nettó 35.494.356.227 Ft hazai forrásból valósította meg a Duna NRG Zrt., melynek részét képezi a most átadott Lakitelek és Szentkirály közötti szakasz költsége is.

2024.05.07.